Az üzemanyag pisztoly hatékony és kényelmes

Az üzemanyag pisztoly hatékony és kényelmes

Az autóval közlekedő emberek tisztában vannak azzal, hogy a tankolás szerves része az autózásnak. Amikor betérünk egy benzinkútra tankolni, automatikusan az üzemanyag pisztoly az, amit kézbe veszünk és használunk. Semmilyen más helyi eszközt nem használunk az autó megtankolásához. Éppen ezért, a gyártók igyekeznek a legteljesebb mértékben megfelelni az ügyfelek igényeinek. A technikai újítások mellett az ergonómia is fontos szempont. Az üzemanyag pisztoly szinte napi 24 órában használatban van, ezért elég erősnek és megbízhatónak kell lennie, hogy folyamatosan működőképes legyen. Ezért az anyagösszetételük erős, mégis könnyű fémötvözet. Általában alumíniumból és rézből készítik ezeket.

A markolatuk és folyadékáteresztő képességük is változó. A markolat értelemszerűen a kényelmes fogás és a biztonsági szabályok betartásának érdekében van kifejlesztve. Az üzemanyag pisztoly színe is meghatározó, hiszen az segít a megfelelő üzemanyag kiválasztásában. Nagyon kínos, ha véletlenül rossz üzemanyag kerül a tankba. A zöld szín a benzin, a fekete pedig a gázolaj színe. A töltőpisztoly működése meghatározza annak felhasználási módját és területét.

A legfontosabb jellemző a folyadékáteresztő képesség, amely lehet 50 liter/perc, de létezik akár 650 liter/perc teljesítményű változat is. Természetesen, ezt inkább ipari vagy sport célokra használják, ahol fontos az idő. A töltőpisztoly működése szempontjából megkülönböztethetünk számos változatot. A különböző üzemanyag típusok számára más és más fajta pisztoly használható. A cseppfolyós gázhoz például más pisztoly kell, mint a repülőgépek üzemanyagához, de más eszköz kell a vegyiparban használt folyadékok töltéséhez is.

Létezik automata és nem automata tankoló pisztoly is. Az automata használata sokkal egyszerűbb, mivel ebben az esetben kiakasztható a tankoló pisztoly töltőkarja, így nem kell folyamatosan tartani. A töltőpisztoly működése a praktikus használathoz lett igazítva. Ha megtelt a tank, a pisztoly automatikusan kikapcsol, ezzel megakadályozva a túlfolyást.