Miért együnk sok epret?

Miért együnk sok epret?

  • Az eper erősíti az immunrendszert. Tökéletes C-vitamin forrás. Egy adag eperben körülbelül 51 mg C-vitamin van. Ez körülbelül a napi szükségletünk fele.
  • Mivel rengeteg antioxdánst tartalmaz, ezért gátolja a szürkehályog kialakulását és a későbbi vakságot is. Az eperből nyert C-vitamin a szaruhártyát és a retinát is erősíti.
  • A C-vitamin segít lekötni a szabadgyököket, ezáltal megelőzi a rákot is. Az egészséges és erős immunrendszerhez elengedhetetlen a sok eper fogyasztása.
  • Idősebbek sokat fogyasszanak eperből, hiszen segít megelőzni a ráncosodást. A kollagén termeléshez – amely a sima bőrhöz elengedhetetlen – nagyon fontos a C-vitamin és a víz. Az eperben mindkettő megtalálható.

eper

  • Az eper serkenti a lipoproteinek munkáját testünkben, ezáltal tisztítja az artériákat. A szívbetegségek ezáltal kiküszöbölhetőek. Elzáródásra nem kell számítanunk és a gyulladást is csökkenti.
  • Az eperben rengeteg kálium található, ami a vérnyomást csökkenti.
  • Egy adag eperben 2 gramm rost van, ezáltal az emésztést elősegíti. A székrekedést elfelejthetjük, és mivel lassítja a cukrok véráramba kerülését ezért cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
  • Az epernek rendkívül alacsony a kalóriatartalma. 100 gramm eper 32 kalóriát tartalmaz. A neten rengeteg jobbnál jobb epres süti receptet találhatunk. Zsírtól teljesen mentes és igen alacsony a nátrium és a cukor tartalma. Fogyókúrázóknak tökéletes.